Μηχανικός σκληρός δίσκος HDD ή SSD; Thats the question???

easyservice-ssd-hdd

Πολλοί ρωτάνε καθημερινά το επισκευαστικό μας κέντρο EasyService για το τι δίσκο να αγοράσουν είτε για τον υπολογιστή τους είτε για το Laptop τους.
Πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν καινούργιο επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop και χρειάζεται να πάρουν μια σημαντική απόφαση επιλέγοντας ανάμεσα σε έναν HDD (Hard Disk Drive) και σε έναν SSD (Solid State Drive) ως τον πιο κατάλληλο δίσκο αποθήκευσης δεδομένων.

easyservice-hdd-vs-ssd

Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη επιλογή;Δεν υπάρχει η τέλεια απάντηση σε αυτή την ερώτηση γιατί η σωστή απάντηση εξαρτάται από τις απαιτήσεις και την "τσέπη" του καθενός και πώς αυτές αξιολογούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.

Ας κάνουμε πρώτα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των σκληρών δίσκων και SSDs.

H τεχνολογία για το σκληρό δίσκο είναι σχετικά αρχαία (από την άποψη της ιστορίας των υπολογιστών, έτσι κι αλλιώς). Υπάρχουν γνωστές εικόνες του διαβόητου IBM 350 RAMAC με σκληρό δίσκο από το 1956 που χρησιμοποιεί πενήντα 24-ιντσών πιατέλες για να έχει ένα "επιβλητικό" 3.75MB αποθηκευτικό χώρο. Αυτό, βέβαια, είναι το μέγεθος ενός μέσου αρχείο MP3 128Kbps στις ημέρες μας. Το IBM 350 χρησιμοποιήθηκε μόνο από την κυβέρνηση και τους βιομηχανικούς χρήστες.Το PC με σκληρό δίσκο τυποποιήθηκε στις αρχές του 1980, με τα desktop-class 5,25 ιντσών δίσκους, και με τα 3,5-ιντσών desktop-class δίσκους. Η κατηγορία 2.5-inch ήρθε αμέσως μετά. Η εσωτερική διασύνδεση του δίσκου έχει αλλάξει από το καλώδιο Serial, σε IDE και μετά σε SATA SCSI με την πάροδο των ετών, αλλά κάνει ουσιαστικά ακόμα το ίδιο πράγμα: συνδέει το σκληρό δίσκο με την μητρική πλακέτα του υπολογιστή. Οι 2.5- και 3.5-ιντσών δίσκοι σήμερα χρησιμοποιούν SATA διασυνδέσεις σχεδόν αποκλειστικά (τουλάχιστον στα περισσότερα PC και Mac).Οι χωρητικότητες τους έχουν φτάσει πια μέχρι 15TB. 

Τα SSD έχουν μια πολύ πιο πρόσφατη ιστορία. Υπήρχε πάντα μια ερωτική τρέλα με μη-κινούμενα μέσα αποθήκευσης από την αρχή χρήσης προσωπικών υπολογιστών, με τεχνολογίες όπως η μνήμη flash. Τα τσιπ μνήμης flash αποθηκεύουν τα δεδομένα σας και δεν απαιτούν συνεχή κατανάλωση ενέργειας για να διατηρούν αυτά τα δεδομένα. Το 2007, το OLPC XO-1 χρησιμοποίησε ένα 1GB SSD, και η σειρά Asus Eee PC 700 χρησιμοποίησε μια 2GB SSD ως κύρια αποθήκευση.  Τα netbooks, ultrabooks, και άλλοι υπολογιστές υιοθέτησαν τους SSD οι οποίοι με τον καιρό βελτίωναν την ταχύτητά τους και αύξαναν την χωρητικότητά τους. Οι περισσότεροι SSD είναι 2.5 ιντσών και έτσι εύκολο μπορείτε το παλιό δίσκο από το laptop ή το desktop σας και να το αντικαταστήσετε εύκολα με ένα SSD. Με τον καιρό προέκυψαν και άλλες μορφές, όπως και η κάρτα mSATA SSD miniPCIe, Μ.2 SSD, και τα DIMM SSDs στο Apple MacBook Air. Η χωρητικότητα των SSD 2,5 ιντσών έχει φτάσει σήμερα στα 4TB, αλλά αναμφίβολα θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνο.

easyservice-ssd-hdd

Εμείς παραθέτουμε τις διαφορές μεταξύ ενός SSD και HDD δίσκου αποθήκευσης δεδομένων για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή.


Η πρώτη διαφορά ανάμεσα σε έναν HDD - μηχανικό σκληρό δίσκο κι έναν SSD - σκληρό δίσκο μνήμης μόνιμης εγγραφής, είναι ότι ο πρώτος είναι ένας μαγνητικός δίσκος που αποθηκεύει και διαβάζει τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες - πλατό όπου διαβάζονται από κινούμενες κεφαλές, ενώ ο δεύτερος δεν έχει μηχανικά, κινούμενα μέρη και τα δεδομένα αποθηκεύονται μέσα στα τσιπάκια μνήμης.


Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι δεν έχουν εμφανίσει καμία ουσιαστική αλλαγή στη βασική τεχνολογία λειτουργίας τους εκτός από την αύξηση της χωρητικότητας με την αποθήκευση μεγαλύτερης πυκνότητας δεδομένων σε μικρότερη επιφάνεια των μαγνητικών πλατό. Έτσι ενώ προσφέρουν μεγάλες χωρητικότητες παραμένουν με τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή ακόμα πολύ αργοί. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι το υποσύστημα που ευθύνεται στο 90% των περιπτώσεων για την αργή λειτουργία των υπολογιστών μας επιτραπέζιων ή φορητών.

Έτσι ο SSD έρχεται να λύσει το πιο σημαντικό πρόβλημα του HDD, την χαμηλή ταχύτητα λειτουργίας. Οι αυξημένες επιδόσεις, όπως κι αν το δει κανείς, είναι ο σημαντικότερος λόγος αναβάθμισης ενός υπολογιστή που χρησιμοποιεί κάποιον ΗDD, αντικαθιστώντας τον με έναν καινούργιο SSD. 

easyservice-ssd-hdd-battle

HDD ή SSD; 

Είτε αναφερόμαστε σε PC ή Mac, τα βασικότερα πλεονεκτήματα χρήσης ενός SSD σε σύγκριση με έναν HDD είναι ο εντυπωσιακός πολλαπλασιασμός της ταχύτητας του υπολογιστή και η ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Ο SSD δίσκος μνήμης λόγω του ότι δεν έχει μηχανικά μέρη μπορεί και προσφέρει:

ταχύτητα στις λειτουργίες, γρήγορη εκκίνηση/τερματισμός 

αυξημένες επιδόσεις στην ανάγνωση, εγγραφή και στην τυχαία προσπέλαση δεδομένων

μικρή κατανάλωση ενέργειας που οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας (laptop)

δεν ελκύει θερμότητα / δεν ζεσταίνεται

δεν έχει περιστρεφόμενα - κινούμενα μέρη

αθόρυβη λειτουργία 

ελαχιστοποίηση απώλειας δεδομένων (από κραδασμούς ή ταρακουνήματα) 


Τα βασικά του μειονεκτήματα σε σχέση με τον HDD είναι:

μικρές χωρητικότητες σε σχέση με τους HDD

υψηλό κόστος αγοράς ανά MB 

μικρότερος αριθμός εγγραφών-επανεγγραφών 

Ο HDD είναι ακόμη μια πολύ δημοφιλής επιλογή για την πλειοψηφία του μέσου καταναλωτή, και αυτό γιατί αποτελεί την  οικονομικότερη επιλογή ( Best Value for Money) και εξυπηρετεί την ανάγκη αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων (έως 6-15 TB). Βέβαια, όλο και περισσότεροι στρέφονται στη επιλογή του SSD για τον νέο τους υπολογιστή καθώς η ταχύτητα και η άμεση απόκριση είναι πολύ σημαντική ιδίως στη σημερινή εποχή με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής.

Βέβαια υπάρχει και η λύση του συνδυασμού με 2 δίσκους. Έναν SSD στον οποίο θα είναι αποθηκευμένο το λειτουργικό μας σύστημα και οι εφαρμογές μας και ένα HDD μεγάλης χωρητικότητας στον οποίο θα έχουμε τα δεδομένα - αρχεία μας. Όπως και να έχει, ότι και αν επιλέξετε σας ευχόμαστε να απολαύσετε την επιλογή σας και να σας φανήκαμε έστω και ελάχιστα χρήσιμοι.