Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 απογειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα υπερατλαντικό ταξίδι με τελικό προορισμό την Σεβίλη της Ισπανίας. Σκοπός της πτήσης αυτής είναι η προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και οι εφαρμογές της.

Πιλότος είναι ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ ο ποίος είναι μόνος του στο αεροσκάφος που λειτουργεί χάρη στις μπαταρίες οι οποίες φορτίζονται από τις 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες που έχουν τοποθετηθεί στα φτερά του Solar Impulse 2 και συλλέγουν το ηλιακό φως. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει 90 ώρες για την κάλυψη των 35.000 χιλιομέτρων, διάστημα κατά το οποίο ο πιλότος θα μπορεί να ξεκουράζεται με ολιγόλεπτο ύπνο.

Χαρακτηριστικά πρόκειται για το πρώτο ταξίδι με φωτοβολταϊκό αεροπλάνο τόσο μεγάλης απόστασης και χωρίς την παραμικρή κατανάλωση καυσίμων και με μηδενική εκπομπή ρύπων. Το Solar Impulse II έχει περίπου το ίδιο βάρος με ένα αυτοκίνητο και άνοιγμα φτερών ίδιο με ένα Boeing 747, ενώ ταξιδεύει με 48 χλμ/ώρα. Ο πιλότος, την ώρα της απογείωσης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια εντυπωσιακή φωτογραφία καθώς ανέβαινε στον αέρα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι η πτήση μεταδίδεται μέσω livestream και μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθεί ζωντανά την εξέλιξη αυτού του ταξιδιού.