Την εποχή της τεχνολογίας που όλα τα ευαίσθητα αρχεία βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή ή και ανεβασμένα στο διαδίκτυο, αναμενόμενο είναι να υπάρξουν κακόβουλοι χρήστες οι οποίοι έχουν ως στόχο την υποκλοπή ή αλλοίωση των αρχείων αυτών αλλά και της συσκευής. Ένα φαινομενικά αθώο μέσο μεταφοράς δεδομένων είναι τα USB drives κι αυτό λόγω της φορητότητάς τους αλλά και της χωρητικότητάς τους. Έτσι λοιπόν έχουν αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τους κακόβουλους χρήστες έτσι ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους. Αυτό που προστάζει η κοινή λογική, το ότι δεν πρέπει δηλαδή να συνδέουμε άγνωστα USB φλασάκια στον υπολογιστή μας έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα κρούσματα να κάνουν την εμφάνισή τους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δύο από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να προστατέψετε τον υπολογιστή σας.

Το πρώτο εργαλείο που αποτελεί και το πιο αποτελεσματικό σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είναι το The USB Program. Συνοπτικά αυτό που κάνει το πρόγραμμα αυτό είναι να ελέγχει κάθε φορά που συνδέετε ένα φλασάκι στον υπολογιστή σας , να ελέγχει εάν υπάρχει κάποιο αρχείο το οποίο ξεκινάει αυτόματα και τρέχει στο παρασκήνιο( συνήθως με την ονομασία autorun.inf). Στην περίπτωση που εντοπίσει κάτι τέτοιο είναι να μετατρέπει το όνομα κατάλληλα έτσι ώστε να φαίνεται και το όνομα και ημερομηνία εκτέλεσής του αλλά και να αλλάζει τα attributes έτσι ώστε το πρόγραμμα να μην τρέχει πλέον κρυφά.

2.the-usb-program

Το επόμενο πρόγραμμα είναι το USB Guardian. Αυτό που κάνει το πρόγραμμα αυτό είναι να ελέγχει το φλασάκι τόσο για aurun αρχεία όσο και για άλλα εκτελέσιμα αρχεία. Διαθέτει επίσης και επιλογή για την ολοκληρωτική διαγραφή των αρχείων που περιέχονται στο φλασάκι.

3.usb-guardian