Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε βήμα βήμα το τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την μπαταρία της αγαπημένης σας συσκευής, είτε αυτή είναι κινητό είτε φορητός υπολογιστής, σαν καινούρια. Θα μελετήσουμε την μπαταρία αυτούσια καθώς και το πως μπορείτε να την προστατέψετε από την φθορά. Ασφαλώς, κάνοντας λόγο για τέτοια εξαρτήματα θεωρείτε αυτονόητο πως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την φθορά αυτή καθολικά, μπορούμε όμως να κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να παρατείνουμε την λειτουργικότητα της για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση μιας μπαταρίας είναι ασφαλώς η χρήση της. Με την χρήση εννοούμε τους κύκλους φόρτισης- εκφόρτισης. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 από το πανεπιστήμιο του Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απέδειξε πως η μέγιστη χωρητικότητα μιας μπαταρίας με Ιόντα Λιθίου(Li-Ion) από την τιμή της τάξεως του 88-94% για μια ολοκαίνουρια μπαταρία, μετά από 250 φορτίσεις παρουσίαζε πτώση σε 73-48%.

2.lithium1

Όλες οι σύγχρονες συσκευές(smartphones, tables, laptops) χρησιμοποιούν όπως προαναφέρθηκε μπαταρίες Ιόντων Λιθίου. Οι περισσότεροι χρήστες τις αντιμετωπίζουν όπως αντιμετώπιζαν τις παλιές συμβατικές μπαταρίες με την επικρατέστερη άποψη πως για να μην χαλάσει η μπαταρία πρέπει να ξεφορτίσει τελείως προκειμένου να την ξαναφορτίσουμε. Αυτή η άποψη διαψεύσθηκε από τις ειδικούς οι οποίοι μάλιστα τόνισαν πως κάτι τέτοιο είναι και επιβλαβές για την απόδοση της μπαταρίας. Μια φορά το τρίμηνο είναι καλό να επαναπροσδιορίζουμε τους κύκλους φόρτισης της μπαταρίας μας αφήνοντάς την να ξεφορτίσει τελείως όχι όμως σε καθημερινή βάση

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας είναι η θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν έναν βασικό παράγοντα δυσλειτουργίας της μπαταρίας ενώ συχνά την καταστρέφουν εάν έχει εκτεθεί εκτεταμένα σε αυτές.

Γενικά η τέλεια μπαταρία απέχει κατά πολύ από την θεωρία στην υλοποίηση της καθώς βρίσκει εμπόδια τους νόμους της φυσικής με τους οποίους πορεύονται όλα. Με τις παραπάνω υποδείξεις όμως μπορούμε να κάνουμε ορθή χρήση της μπαταρίας και να την χειριζόμαστε κατά τον σωστότερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε, από την δική μεριά τουλάχιστον, το μεγαλύτερο χρόνο ζωής της.