Κόλλησα ιό ! Τι να κάνω ;
Τα περισσότερα προβλήματα, καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες ενός υπολογιστή στις μέρες μας προέρχονται απο κακόβουλα λογισμικά - προγράμματα (viruses, trojans, spyware, worms) τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας και προκαλούν διάφορα προβλήματα. Ο τρόπος διεισδυσης ποικίλει από εγκατασταση τους μέσω κάποιου USB stick, μνήμης ή CD,DVD, BluRay μέχρι κατέβασμα ( download )μέσω διαδικτύου ή μεταφορά μέσω του τοπικού μας δικτύου ασύρματα ή ενσύρματα.

easyservice-antivirus-technology

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω προσβληθεί από κάποιο ιό ;
Τα παρακάτω είναι τα συνηθέστερα προβλήματα μόλυνσης από κακόβουλα προγράμματα τα οποία σκοπό έχουν την παρακολούθηση των κινήσεων σας, μέχρι την υποκλοπή προσωπικών σας δεδομένων ή και την σταδιακή καταστροφή - διαγραφή των αρχείων σας :

- Ο υπολογιστής σας κάποιες φορές δεν ξεκινά κανονικά και σταματά να ανταποκρίνεται όταν εμφανιστούν τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας
- Ο υπολογιστής σας, λειτουργεί πολύ αργά και η εκκίνησή του διαρκεί πάρα πολύ ώρα.
- Εμφανίζονται σφάλματα του λειτουργικού τα οποία εμφανίζουν μήνυμα ότι "Η μνήμη δεν επαρκεί" (Out-of-memory) ή κάποια Memory Exception
- Τα Windows δεν μπορούν καν να φορτώσουν, παρ' όλο που δεν έχετε κάνει κάποια αλλαγή στο σύστημα σας
- Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο Internet σύμφωνα με το μετρητή δραστηριότητας activity χωρίς όμως να κάνετε οτιδήποτε εσείς εκείνη την στιγμή.
-  Η σύνδεση του Internet σας παρουσιάζει μεγάλη μείωση απόδοσης; και έχετε μεγάλες καθυστερήσεις στο να ανοίξετε σελίδες και να κατεβάσετε ή να ανεβάσετε αρχεία;
- Τα Windows δεν ξεκινούν "κρασάρουν" και εμφανίζεται μήνυμα ότι λείπουν κάποια αρχεία συστήματος.
- Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε νέα προγράμματα αλλά ούτε και να αφαιρέσετε παλιά.
- Γίνεται συχνά επανεκκίνηση χωρίς λόγο και αιτία των Windows.
- Κάποια από τα προγράμματα σας σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν χωρίς να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ενέργεια σας
- Η Εξέταση Δίσκων (Scandisk), αναφέρει πολλά σοβαρά σφάλματα δίσκου..
- Δεν είναι δυνατή η εκκίνηση της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager) των Windows.
- Υπάρχουν στο Διαχειριστή Εργασιών (Task Manager) διάφορα process , services και εφαρμογές που δεν σας θυμίζουν τίποτα.

easyservice-katharismos

Άλλα συμπτώματα τα οποία ενδεχομένως να συμβαίνουν λόγω ύπαρξης κάποιου virus, trojan, spyware η malware :

- Παρατηρείτε έντονη επιβράδυνση του συστήματος σας και αργεί ο υπολογιστής σας να ανταποκριθεί;
- Αργεί να "σηκωθεί" το λειτουργικό; Μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να φτάσετε στην επιφάνεια εργασίας;
- Εκτελούνται προγράμματα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας τα οποία δεν τα έχετε εγκαταστήσει εσείς.
- Λάβατε ένα e-mail το οποίο περιέχει ένα παράξενο συνημμένο αρχείο και όταν ανοίγετε - τρέχετε το αρχείο αυτό, εμφανίζονται παράξενα παράθυρα διαλόγου;
- Παρατηρείτε ότι το σύστημα σας έχει ξαφνική πτώση - μείωση της απόδοσης του;
- Βρήκατε συνημμένα αρχεία στο e-mail σας ή μέσα στον υπολογιστή σας με διπλή κατάληξη .jpg.vbs ή .gif.exe ή jpg.bat;
- Αντιληφθήκατε ότι το πρόγραμμα προστασία από τους ιούς (Antivirus) που έχετε εγκατεστημένο έχει πάψει να λειτουργεί χωρίς να το κλείσατε εσείς;
- Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε κανένα πρόγραμμα Antivirus διότι κολλάει στην εγκατάσταση ή μόλις εγκατασταθεί δεν μπορεί να εκτελέσει ανίχνευση ιών ή ακόμα αναφέρει οτι δεν βρίσκει κανένα απολύτως πρόβλημα;
- Εμφανίζονται συχνά νέα παράθυρα ή πλαίσια διαλόγου, γενικότερα διάφορα pop ups τα οποία σας προειδοποιούν ότι υπάρχει ιός στο σύστημα σας ή γενικά σας αναφέρουν διάφορες παράξενες ειδοποιήσεις;
- Εμφανίζονται προωθητικά μηνύματα ή τυχαίες διαφημίσεις σε νέα παράθυρα χωρίς να μπορείτε να τις σταματήσετε;
- Ενημερωθήκατε από φίλο ότι έλαβε πρόσφατα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το δικό σας email με συνημμένα παράξενα αρχεία (όπως με επεκτάσεις .exe, .bat, .scr και .vbs), τα οποία δεν έχετε αποστείλει ποτέ εσείς και ούτε ξέρετε τι αφορούν;
- Εμφανίζονται κάθε τόσο και τυχαία νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία δεν τοποθετήσατε ποτέ εσείς εκεί ή τα οποία δεν συσχετίζονται με κανένα από τα προγράμματα που εγκαταστήσατε πρόσφατα.
- Παρατηρείται τυχαία και παράξενη αναπαραγωγή αρχείων μουσικής τα οποία δεν ανοίξατε εσείς;
- Διαγράφονται ή εξαφανίζονται προγράμματα και εφαρμογές από τον υπολογιστή σας χωρίς να τις έχετε καταργήσει εσείς;

easyservice-antimalware

Βέβαια κάποια από τα παραπάνω μπορεί να είναι πρόβλημα του λειτουργικού συστήματος ή κάποια αστοχία κάποιου  hardware. Δηλαδή όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι υπάρχει κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο εκτελείτε στον υπολογιστή σας. Θα πρέπει από κάποιο τεχνικό με την βοήθεια ειδικών εφαρμογών και λογισμικού να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί επακριβώς το πρόβλημα.


Με την βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων - εφαρμογών το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ανιχνεύει και υποδεικνύει ότι υπάρχει ιός.
Η σωστή και αξιόπιστη αφαίρεση ιών είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες χρονικά επισκευές. Ένας εύκολος ιός μπορεί να αφαιρεθεί σε λιγότερο απο μια ώρα αλλά πολλές φορές η ανίχνευση του διαρκεί αρκετές ώρες ανάλογα με το μέγεθος των αποθηκευτικών μέσων και τον αριθμό και πολυπλοκότητα των αρχείων. Σε κάθε περίπτωση ο τεχνικός που θα αναλάβει να επισκευάσει τον υπολογιστή σας πρέπει να κάνει καθαρισμό του ιού και να αποκαταστήσει πλήρως το σύστημα σας.

easyservice-laptop-health

Στο τέλος της διαδικασίας αφαίρεσης του ιού ή των ιών, ο τεχνικός θα σας εγκαταστήσει εκ νέου, ένα πρόσφατο Antivirus / Antispyware / Antimalware πρόγραμμα, θα τα κάνει αναβάθμιση στις τελευταίες εκδόσεις τόσο την μηχανή τους όσο και την βάση δεδομένων τους. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Θα πρέπει να ακούσετε προσεκτικά τις συμβουλές του τεχνικού μας για να μην μολυνθείτε ξανά από κάποιο ιό, καθώς κανένα Antivirus πρόγραμμα δεν μπορεί να εγγυηθεί προστασία 100% απο τους επερχόμενους ιούς. Πολλές φορές χρειάζεται η χρήση πολλαπλών εφαρμογών για να μπορέσετε να πείτε με ασφάλεια ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός.

Παράδειγμα γνωστών ιών και προβλημάτων που έχουν προκαλέσει

1ο Παράδειγμα είναι ο Ιός Ελληνική Αστυνομία
Αρκετοί υπολογιστές τον τελευταίο καιρό έχουν προσληφθεί από ένα ransomware (εφαρμογή που ζητάει "λίτρα") η οποία αναφέρει οτι βρέθηκε Ιός Ελληνική Αστυνομία - ios elliniki astynomia virus παράνομο υλικό μουσικής η ταινιών στον υπολογιστή. Ο ιός αυτός ονομάζεται Metropolitan Police scam και τον έχουν μεταλλάξει ώστε να εμφανίζει πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία και την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος. Βέβαια η Ελληνική Αστυνομία δεν εμπλέκεται καθόλου όμως το μύνημα είναι ιδιαίτερα αληθοφανές και είναι προσπάθεια εξαπάτησης του χρήστη για να αποκομισθούν χρήματα. Για την αποκατάσταση του υπολογιστή σας απο τον ιό Ελληνική Αστυνομία μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:
Με την εκκίνηση του υπολογιστή βγείτε με F8 σε safe mode (ασφαλή λειτουργία).
Μόλις ο υπολογιστής βγεί στην επιφάνεια εργασίας επιλέξτε : Έναρξη --> Όλα τα προγράμματα --> Βοηθήματα --> Εργαλεία συστήματος --> επαναφορά συστήματος.
Ακολουθήστε τις οδηγίες και επαναφέρετε το σύστημα σας σε ημερομηνία που δεν είχατε τον ιό. Τα αρχεία σας δεν χάνονται.

easyservice-afairesi-iou-astynomias

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό καλώντας στο 210 3004040

2ο Παράδειγμα είναι ο Ιός Live Security Platinum
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα έξυπνο και επικίνδυνο ιό, ο οποίος μπλοκάρει το λειτουργικό σας σύστημα και δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα αρχείο (εκτελέσιμα αρχεία). Επίσης μπλοκάρει και οποιοδήποτε antivrius είναι εγκατεστημένο εκείνη τη στιγμή, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε Scan. Τέλος ακόμα και η λειτουργία επαναφοράς συστήματος είναι μπλοκαρισμένη αφού ενεργοποιηθεί ο εν λόγω ιός. Λόγω της κρισιμότητας του, καλό ειναι να καλέσετε έναν τεχνικό υπολογιστών ώστε να αφαιρέσει αυτό το κακόβουλο λογισμικό.

easyservice-remove-trojan

Συνήθως για τις παραπάνω εργασίες αφαίρεσης και καθαρισμού απαιτούνται : 1-2 ώρες, ανάλογα με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τις υποδομές που υπάρχουν, το μέγεθος των αποθηκευτικών μέσων, το μέγεθος - πλήθος των αρχείων αλλά και τις απαιτήσεις του χρήστη. 
Η διαδικασία αφαίρεσης ιών μπορεί να γίνει και με Απομακρυσμένη Υποστήριξη η οποία θα ελαχιστοποιήσει το κόστος.

Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας μπορούν να επιλύσουν τέτοια προβλήματα, να καθαρίσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας και να κάνουν βελτιστοποίηση του συστήματος σας. Επίσης με το τέλος της εργασίας τους θα εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα προστασίας ιών.