Οι περισσότεροι  για να μην πούμε όλοι στην Ελλάδα μένουμε σε κατοικίες που δεν έχουν εγκατεστημένα καλώδια δικτύου με αποτέλεσμα αν θέλαμε να έχουμε Internet σε περισσότερα από ένα δωμάτια, έπρεπε να γεμίσουμε καλώδια το σπίτι, τοίχο-τοίχο. Ευτυχώς, χάρη στα ασύρματα router ( Wifi - Router), πλέον έχουμε απελευθερωθεί από αυτό το πρόβλημα. Όμως το ασύρματο δεν έχει πάντοτε την ίδια ταχύτητα ή ποιότητα σύνδεσης. Δεν έχει πολλές φορές καλή εμβέλεια και παρατηρούνται πολύ χαμηλές ταχύτητες. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να έχουμε πάντοτε σήμα "καμπάνα" και μέγιστη ταχύτητα;

Οι ραδιοσυχνότητες ταξιδεύουν σε ευθεία γραµµή και δεν διεισδύουν σε εµπόδια. Όλα τα υλικά, άλλα ιδιαίτερα το µμέταλλο αντανακλά τις ραδιοσυχνότητες.

Antenna gain Wireless range
0dB 200m
4dB 440m
7dB 620m
10dB 1.2km
13dB 2.8km
16dB 5.0km
20dB 12.5Km
24dB 31Km

Με αυτόν τον  πίνακα, µπορούµε να υπολογίσουµε κατά προσέγγιση, την απόσταση που θα καλύψει µια συσκευή WIFI (2.4GHz) µε ισχύ 100 mW, σε σχέση µε την κεραία που θα χρησιµοποιηθεί. Αυτονόητο είναι ότι οι δοκιµές πραγµατοποιούνται πάντα σε απόλυτη οπτική επαφή. Αν µεταξύ των δύο σηµείων παρεµβληθούν κτήρια, δένδρα, η οτιδήποτε άλλο εµπόδιο, τότε η εµβέλεια µειώνεται πολύ και σε ορισµένες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 10 µέτρα.

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες - βήματα θα βελτιώστε το σήμα και την ταχύτητα.

1. Τοποθετήστε κατάλληλα το router
Το router επικοινωνεί με τον υπολογιστή μας μέσω ραδιοκυμάτων. Η ποιότητα του σήματος και η ισχύς του μειώνεται με την απόσταση, δηλαδή αν είμαστε πιο μακριά από το router, το σήμα θα είναι χειρότερο. Αν ανασηκώσουμε την φυσική και ιδιαίτερα την κυματική θα μπορούσαμε να δούμε αναλυτικά τους λόγους τις αιτίες, τους νόμους και την θεωρία πίσω απο αυτό αλλά δεν μας χρειάζεται. Πολύ απλά, είμαστε μακριά απο τον πομπό - router τότε έχουμε χαμηλότερες ποιότητας σήμα σε όλα τα χαρακτηριστικά του.

easyservice-good-place-router

Η πρώτη κίνηση λοιπόν είναι να τοποθετήσουμε το Router σε ένα σχετικά κεντρικό σημείο του σπιτιού, ( σαν να προσπαθούμε να βρούμε το κέντρο της σφαίρας ) ακόμα κι αν αυτό είναι το χολ. Καμιά φορά, ακόμα κι αν ένα μόνο δωμάτιο αν παρεμβάλλεται ανάμεσα σε εσάς και το router, μπορεί να μειώσει δραματικά τις ταχύτητες. Πόσο μάλλον αν παρεμβάλλονται δύο ή περισσότερα.  Έτσι, µε τα πρωτόκολλα 802.11b/g/n οι συσκευές WiFi σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε ένα σπίτι. Για τον λόγο αυτό, αν η wifi κεραία βρίσκεται πλησίον του περιβλήµατος του υπολογιστή σας, η εμβέλεια της µμειώνεται κατά πολύ. 

Φροντίζετε να τοποθετείτε τις ασύρµατες συσκευές σας στο µέσο του ύψους του χώρου όπου βρίσκονται, και πάντα µακριά από τους τοίχους. Φροντίστε επίσης, αν το router έχει εξωτερική κεραία της οποίας μπορείτε να προσαρμόσετε τη θέση, να βρίσκεται κατακόρυφα. Αν το router έχει εσωτερική την κεραία του, τότε πιθανώς να περιλαμβάνει βάση για να στηριχθεί ολόκληρο το router κατακόρυφα.Για καλύτερο σήμα, μην έχετε το router στο πάτωμα. Δεν χρειάζεται να το έχετε και στην κορυφή της βιβλιοθήκης, αλλά σε ύψος γραφείου θα έχετε σαφώς καλύτερο σήμα.Έχετε βέβαια υπ' όψιν και τα υλικά που βρίσκονται γύρω από το router. Ενώ τα ραδιοκύματα περνάνε άνετα μέσα από το ξύλο, αν το γραφείο είναι μεταλλικό τότε το σήμα θα εμποδίζεται.

2. Αποφύγετε παρεμβολές από άλλα ασύρματα δίκτυα
Αν ζείτε σε κανένα χωριό δεν θα έχετε πρόβλημα. Αν όμως στο διαμέρισμά της πολυκατοικίας σας υπάρχουν είκοσι διαφορετικά ασύρματα δίκτυα από τους γείτονες τότε θα έχετε παρεμβολές.Η λύση για αυτό είναι να επιλέξετε ένα κανάλι για την ασύρματη σύνδεσή σας, που να είναι σχετικά πιο άδειο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή, όπως το Wi-Fi Analyzer για Android ή, αν δεν έχετε smartphone, το inSSIDer και, για τους μερακλήδες, το meraki wifi stumbler

Οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές θα σας δείξει ποια κανάλια χρησιμοποιούνται από τα κοντινά ασύρματα δίκτυα, και προφανώς το πιο άδειο κανάλι από αυτά είναι η ιδανικότερη επιλογή για το δικό σας δίκτυο.Έχοντας βρει το κατάλληλο κανάλι, μπορείτε πλέον να το επιλέξετε από το interface του router σας, αντί να το έχετε στο Auto.

Ουσιαστικά, αν δεν θέλετε να κατεβάσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω εφαρμογές, μπορείτε και χειροκίνητα να δοκιμάζετε ένα προς ένα τα κανάλια στο router, για να δείτε σε ποιο θα πιάνει καλύτερα – χρονοβόρα μέθοδος, αλλά αποτελεσματική.


3. Αποφύγετε παρεμβολές από άλλες οικιακές συσκευές
Υπάρχουν αρκετές οικιακές συσκευές που μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στο ασύρματό μας δίκτυο, όπως ασύρματα τηλέφωνα, baby monitors, AV repeaters, τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, bluetooth και φούρνοι μικροκυμάτων. Αναλόγως με τη θέση του router, του υπολογιστή και της οικιακής συσκευής, μπορεί το σήμα να διακοπεί εντελώς αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων.

Για τα ασύρματα τηλέφωνα, το πρόβλημα είναι με τις συσκευές που εκπέμπουν στα 2.4 GHz, συχνότητα στην οποία λειτουργεί και το Wi-Fi. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να αλλάξετε ασύρματο τηλέφωνο, επιλέγοντας κάποιο που να εκπέμπει στα 900 Mhz η τα 1,9 Ghz.Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων, αν μπορείτε, φροντίστε να μην βρίσκεται ο φούρνος ανάμεσα στο router και το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Επίσης, ορισμένα νέα μοντέλα φούρνων μικροκυμάτων έχουν καλύτερη θωράκιση.Επίσης, κάποιες παλιότερες Bluetooth συσκευές μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές, κάτι που έχει διορθωθεί για τις πιο καινούριες.

4. Χρησιμοποιήστε repeaters
Αν θέλετε να καλύπτετε μια μεγάλη έκταση όσον αφορά το ασύρματο, μπορείτε να αγοράσετε έναν wireless repeater. Οι συσκευές αυτές λαμβάνουν το σήμα του ασύρματου από το router, το ενισχύουν και το αναμεταδίδουν. Έτσι θα καλύψετε όλο τον χώρο. 

Αν το budget είναι χαμηλό για να αγοράσετε νέα συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα μοντέλα router για να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά.  Οπότε αν μας περισσέψει κάποιος router ή έχει κανα εφεδρικό κάποιος φίλος μας το δοκιμάζουμε. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη και πιθανόν μα χρειαστεί να αλλάξετε firmware στο παλιό σας router.

5. Αλάξτε κεραιά στο router σας
Όταν αντικαταστήσετε την κεραία σε µια ασύρµατη συσκευή, µε άλλη κεραία µεγαλύτερης απολαβής, η απολαβή της νέας κεραίας αυξάνει την ισχύ εκποµπής του ποµπού και την ευαισθησία του δέκτη. Έτσι το σήµα σας ταξιδεύει σε πολύ µεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα και ο δέκτης σας, ακούει πολύ πιο αδύναµα σήµατα, που χωρίς την κεραία υψηλής απολαβής δεν θα τα άκουγε.

Βέβαια, οι κεραίες υψηλής απολαβής, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση στα προβλήµατα επικοινωνίας. Χρησιµοποιούµε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη κεραία προκειµένου να λύσουµε το συγκεκριμένο πρόβληµα που έχουμε.

Χρησιµοποιούµε κεραίες χαµηλής απολαβής για τα τοπικά δίκτυα Mesh. Χρησιµοποιούµε κεραίες υψηλής απολαβής για να στείλουµε το σήµα σε µεγάλη απόσταση και σε συγκεκριµένο σηµείο, και από εκεί µπορούµε να διανείµουµε το σήµα ξανά, χρησιµοποιώντας Wireless Mesh κόµβους µε κεραίες χαµηλής απολαβής.

Για τους πιο "πατεντάκηδες" ανάμεσά μας, υπάρχουν στο διαδίκτυο διάφοροι οδηγοί για δημιουργία δικιά μας κεραίας με διάφορα υλικά ακόμα και με κουτιά αναψυκτικών - μπύρας. Άραγε θέλετε να κεράσετε το router σας ένα αναψυκτικό ή μπύρα; ή θα προτιμήσετε την αγορά μια κεραίας.