Το νέο λειτουργικό της Apple, το iOS 10 φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας μέσω γραπτών μηνυμάτων. Συγκεκριμένα η εταιρία προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εφαρμογές messengers όπως το Viber και το Whatsapp που έχουν δώσει μεγάλη βάση στην αποστολή πολυμέσων(εικόνες, βίντεο, κλπ). Συγκεκριμένα εγκαθιδρύει αρκετές καινούριες δυνατότητες οι οποίες έχουν ως στόχο να κάνουν την επικοινωνία πιο άμεση. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μετά την αναβάθμιση θα μπορούν να στέλνουν χειρόγραφα μηνύματα τα όποια όταν αποστέλονται στον παραλήπτη θα έχουν το animation της κανονικής γραφής σε χαρτί με στυλό.

Η εταιρία φαίνεται να προσπαθεί να επιτύχει τα επίπεδο της ζωντανής, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνίας εισάγωντας ψηφιοποιημένα όλα εκείνα τα στοιχεία που την πλαισιώνουν. Με την αποστολή του μηνύματος ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα φτάνει τον μήνυμα στον προορισμό του με τα διάφορα animations. Συγκεκριμένα θα μπορεί να κάνει το μήνυμα να φαίνεται σαν να φωνάζει, να γελάει, να ξαφνιάζεται και αρκετές άλλες αντιδράσεις.

Ένα ακόμα εξαιρετικό στοιχείο που εισάγεται είναι η δυνατότητα του "αόρατου μελανιού" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να στείλει ένα μήνυμα η μια φωτογραφία κρυμμένη με "αόρατο" μελάνι και ο παραλήπτης θα αποκαλύπτει το περιεχόμενό του περνώντας το δάχτυλο από πάνω. Έτσι θα μπορεί κάποιος να κάνει έκπληξη για κάποιο χαρμόσυνο νέο ή μια φωτογραφία.

Η Apple έχει δώσει τεράστια βάση στα μηνύματα που στέλνονται από τις συσκευές τις και προσπαθεί να αγγίξει το τέλειο. Προσπαθεί να ικανοποιήσει κάθε κατάσταση υπό την οποία κάποιος θα έστελνε ένα μήνυμα και ασχολείται πολύ με τα animations. Με την αναβάθμιση λοιπόν ο αποστολέας, όταν θα θέλει να στείλει κάποια ευχή θα έχει την δυνατότητα να στείλει και ένα ανάλογο animation για να εμπλουτίσει το μήνυμα και να το κάνει πιο ζωντανό.

Το τελευταίο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η πρόβλεψη των emojis. Emoji είναι τα μικρά εικονίδια που συμπληρώνουν ένα μήνυμα. Πλέον δίνεται η δυνατότητα στον αποστολέα της πρόβλεψης των emoji. Έτσι για παράδειγμα εάν πληκτρολογίσει "basketball" θα του δίνεται η επιλογή της αντικατάστασης με το αντίστοιχο emoji.

Η Apple έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών στον τομέα του messenger. Φτάνει να δούμε εάν οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αποδεκτές από τους χρήστες καθώς και το κατά πόσο θα είναι χρηστικές.