Τι είναι αυτό στον ουρανό; Είναι ένα πουλί; Ένα αεροπλάνο? Όχι, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος παράδοσης. Το Project Wing της Google, ανακοινώθηκε το 2014 ως εκκολαπτόμενη προσπάθεια να χρησιμοποιούν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παραδώσει πακέτα και δέματα, κάνοντας πραγματικές δοκιμές στην Αριζόνα.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ανακοίνωση του Project Wing, και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες δοκιμές με το drone της Google. Το concept όπως είπαμε έχει να κάνει με delivery πακέτων από drones, με την Google να θέλει να πετύχει με το συγκεκριμένο Project την πτήση 5 μιλίων σε 5 λεπτά. H Google έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και φυσικά και κάποιες αποτυχίες με την πτώση και καταστροφή κάποιων Drones. ¨Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις τύπου το πρόβλημα που έχουν να να αντιμετωπίσουν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως η απότομη αλλαγή των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

easyservice-google-prototype

Από την ημέρα της ανακοίνωσης, το drone κατασκευαστικά έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις, ώστε να αποκτά την κατάλληλη ταχύτητα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να κριθεί κατάλληλο για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του. Βέβαια υπάρχουν και το θέμα ποιος θα ελέγξει όλες αυτές τις ιπτάμενες συσκευές και την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος ή δυστυχήματος.

easyservice-google-project-wing

Να υπενθυμίσουμε ότι και άλλες εταιρίες στον retail χώρο έχουν προχωρήσει σε ανάλογες προσπάθειες, όπως η Amazon και η DHL. Τώρα ποιος θα βάζει τάξη στους αιθέρες, είναι ένα θέμα που οσονούπω θα πρέπει να ρυθμιστεί. 

project-wing-google

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρία που ασκεί αυτοματοποιημένα παράδοση δεμάτων. Οι γίγαντες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon και η Alibaba εργάζονται σκληρά για την ιδέα της παράδοσης σε όλη την πόλη εφόσον μπορέσουν να πάρουν άδεια από την FAA. Μικρότερες εταιρείες προσπαθούν και αυτές με πιο μετριοπαθή κατορθώματα, όπως αυτή που έχει αναλάβει τις παραδόσεις φαρμάκων στη Βιρτζίνια σε ηλικιωμένους ή ανήμπορους ασθενείς.

google-amazon