Εάν ο υπολογιστής σας κολλάει ή αργεί κατά την εκκίνηση , είναι πιθανό τα αρχεία συστήματος των Windows  να έχουν καταστραφεί, χαθεί ή να έχουν πειραχτεί από κάποιο πρόγραμμα που εγκαταστάθηκε κάποια στιγμή. Oι περισσότερες εκδόσεις των Windows όπως και τα 10 περιέχουν ένα εργαλείο στην γραμμή εντολών το οποίο ονομάζεται Windows Resource Protection (WRP)που θα σαρώσει , βρει και επιδιορθώσει αυτά τα αρχεία.

Εάν το σύστημα προχωράει  στην εκκίνηση, ακόμα και σε ασφαλή λειτουργία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό. Ακόμα και εάν δεν προχωράει το λειτουργικό μπορείτε να τρέξετε τη γραμμή εντολών μέσα από το CD των Windows στην επιδιόρθωση.

Για να τρέξετε το WRP, θα πρέπει να ανοίξετε την γραμμή εντολών ως Διαχειριστής. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο μενού έναρξης ή να πατήσετε τα κουμπιά Windows+X και να επιλέξετε Γραμμή εντολών (Διαχειριστής) ή Command Prompt (Admin)  εάν έχετε την αγγλική έκδοση του λειτουργικού.

Με δεξί κλικ στην Έναρξη ή πατώντας Windows +X

Αφού ανοίξει η γραμμή εντολών πρέπει να τρέξετε την εντολή sfc

Η πιο αποδοτική σύνταξη, η οποία θα σαρώσει και επιδιορθώσει όλο το λειτουργικό είναι η :

sfc /scannow

Το sfc σε λειτουργία

Εναλλακτικά αν θέλετε να σαρώσετε μόνο για προβλήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την παρακάτω σύνταξη:

sfc /verifyonly

Η περίπτωση του verifyonly

Τέλος μπορείτε να σαρώσετε ένα συγκεκριμένο αρχείο με τις εντολές  /scanfile=<αρχείο>  ή /verifyfile=<αρχείο> οι οποίες λειτουργούν με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω αντίστοιχα. Ο τρόπος σύνταξης για το αρχείο , πχ το system32, είναι ο παρακάτω:

sfc /scanfile=c:\windows\system32\kernel32.dll

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό το εργαλείο υπάρχει και σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αλλά μπορεί να έχει κάποιες μικροδιαφορές. Εάν δε αναρωτιέστε γιατί η εντολή ονομάζεται SFC αντί για WRP, ο λόγος είναι πως σε παλαιότερες εκδόσεις η εντολή ονομαζόταν System File Checker