Η VESA (Video & Electronics Standards Association) ανακοίνωσε το νέο standard του DisplayPort 1.4, καθώς και τα χαρακτηριστικά του. Καθώς διατηρεί και τις 2 εκδόσεις (το κλασσικό καθώς και το eDP (embedded DisplayPort) , το οποίο αναβαθμίστηκε στην έκδοση 1.4a πριν από ένα χρόνο. Ο οργανισμός δούλευε πάνω σε αυτήν την τεχνολογία περισσότερο από ένα χρόνο και η αναβάθμιση αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς  έχει  σημαντικές αλλαγές στην χωρητικότητα του.

Video Electronics Standards AssociationDisplayPort

Το DisplayPort 1.4 είναι το πρώτο πρωτόκολλο  που συμπεριλαμβάνει την τεχνολογία  Display Stream Compression (DSC). Η VESA εγγυάται πως το DSC είναι οπτικά lossless , ενώ επιτυγχάνει συμπίεση  μέχρι 3:1. Επίσης είναι συμβατό με τα Intel Thunderbolt  και το USB-C interface, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι επόμενης γενιάς  οθόνες θα μπορούν να συνδεθούν με τα ανάλογα συστήματα μέσω ενός, μικροσκοπικού καλωδίου.

USB-C

Το DSC χρησιμοποιήθηκε πρώτα στο DisplayPort καθώς τα καλώδια των κινητών είναι πολύ μικρότερα  σε ένα κινητό από ότι στους σταθερούς υπολογιστές. Για να λειτουργήσει σωστά ο αλγόριθμος συμπίεσης του DSC, πρέπει να ξέρει πως η ροή πληροφορίας είναι ακριβής, καθώς τυχών λάθη καταστρέφουν την αποκωδικοποιημένη έξοδο κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό στον χρήστη. Για να αποφύγει λοιπόν ένα τέτοιο πρόβλημα το DisplayPort 1.4 πρόσθεσε forward error correction το οποίο επιβεβαιώνει πως η ροή πληροφορίας είναι σωστή.

Forward error correction

Το πρωτόκολλο θα υποστηρίζει αναλύσεις 5120x2880 (5K) στα 60Hz με High Dynamic Range και 7680x4320 (8K)  στα 60 Hz με HDR και κανονική  λειτουργία. Οι Gamers που προτιμούν υψηλά refresh rates  και αναλύσεις δεν παραβλέπονται, μιας και το DP 1.4 υποστηρίζει 120Hz στις 4K οθόνες αλλά και 32 κανάλια στον ήχο!

Η τεχνολογία αυτή βέβαια θα πάρει καιρό μέχρι να την δούμε στην αγορά. Η AMD στην καινούργια της αρχιτεκτονική Polaris, που θα κυκλοφορήσει το 2016, θα υποστηρίζει το DisplayPort 1.3.

Polaris Architecture

Το DP 1.4 έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης από το HDMI 2.0, το τερματίζει τεχνολογικά στα 4K και 60 Hz. Η AMD και ΝVIDIA έχουν ιστορικά ανταγωνισμό και στα interfaces με την πρώτη να υποστηρίζει εμφατικά το DisplayPort και την δεύτερη το HDMI. Ποιο θα κυριαρχήσει στην αγορά είναι δύσκολο να κριθεί ακόμα. Πάντως το Polaris της AMD θα υποστηρίζει DP1.3 αλλά και το HDMI 2.0b.