Όπως πάει η Google σε λίγα χρόνια εκτός από τα Smartphones,τα Tablets, Media Players, USB sticks θα δούμε υπολογιστές, λάπτοπ και άλλες συσκευές να υποδέχονται το λειτουργικό σύστημα Android.

Η Google με το Android έχει  αυτή την στιγμή το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα σε φορητές συσκευές. Πριν κάποια χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια με το Chrome OS λειτοργικό σύστημα για υπολογιστές η οποία δεν ήταν και τόσο πετυχημένη με τα στάνταρ πάντα της Google, αλλά η Google δεν θα μπορέσει να διακόψει το Project γιατί οι κατασκευαστές των Chromebook είναι προς το παρόν ικανοποιημένοι από τον αριθμό των πωλήσεων.

easyservice-android-chrome

Σίγουρα όμως η Google δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη καθώς οι πωλήσεις των Chromebook με το Chrome OS καταλαμβάνουν μόλις το 3% της αγοράς. H Google ξέρει ότι όλα θα παιχτούν στο μέλλον και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Η Microsoft ήδη με τα Windows 10 κάνει μία πολύ τολμηρή κίνηση. Δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να κατασκευάσουν μία εφαρμογή μόνο μία φορά και αυτή να είναι συμβατή με όλες τις συσκευές, PC, Laptop, Tablet και Smartphone. Ακόμη τα Windows 10 μπορούν να τρέξουν εφαρμογές από τα Windows 7 και 8. Δηλαδή η Microsoft έχει ήδη ένα λειτουργικό για όλες τις συσκευές. Η Apple από την άλλη πλευρά με το iPad Pro θα χρειαστεί να προσφέρει πιο ισχυρές εφαρμογές στο iOS 9 για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νέου hardware.

Παρατηρώντας όλα τα μεγάλα Tablet με αποσπώμενα πληκτρολόγια από τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας καταλαβαίνουμε ότι εκεί θα γίνει ένας μεγάλος αγώνας και μια μεγάλη κόντρα. Microsoft, Google, Apple σίγουρα θέλουν το λειτουργικό τους σύστημα να τρέχει παντού και να χρησιμοποιείται από όλους τους χρήστες

EASYSERVICE-ANDROID-CHROMEOS

Για μία ακόμη φορά όμως η μάχη θα γίνει με βάση τη λειτουργικότητα και τις διαθέσιμες εφαρμογές. Το πιο φιλικό στο χρήστη λειτουργικό αλλά και αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη γκάμα, ποικιλία και ποιότητα εφαρμογών, θα είναι ο νικητής. Η ιστορία έχει δείξει οτι όλα τα νέα είδη συσκευών θα πρέπει να έχουν το αντίστοιχο λογισμικό για να τα πλαισιώσει.

easyservice-android

Το Android είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα σε mobile συσκευές (smartphones, tablets) και η Google σχεδιάζει να το προετοιμάσει για να κατακτήσει όλες τις νέες υβριδικές συσκευές που θα είναι κάτι ανάμεσα σε Tablet και Laptop και γιατί όχι να μην προχωρήσει και στα Laptop. Κατ’ επέκταση, η Google μπορεί να έχει βλέψεις να ανταγωνιστεί τα Windows και το Mac OS, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με το Chrome OS, είτε γιατί δεν έχει αρκετές εφαρμογές, είτε γιατί στους περισσότερους απλά θυμίζει τον Web Browser που χρησιμοποιούν σε υπολογιστές Windows ή Mac. Τον επόμενο χρόνο θα δούμε ένα παράδειγμα του νέου λειτουργικού συστήματος, ενώ η κυκλοφορία του αναμένεται το 2017.

easyservice-android

Η στρατηγική “One OS to rule them all” δεν είναι αποδεδειγμένη και θα φανεί στην πράξη κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες από τεχνικής πλευράς. Ήδη το Android αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αμέτρητων συνδυασμών hardware που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές Smartphones και Tablets.

easyservice-chrome-os

Η Google φαίνεται να αντιδρά στην πρωτοπορία της Microsoft με τα Windows 10. Ενώ η Apple έχει εξ αρχής τον έλεγχο πάνω στο λογισμικό και το υλικό των προϊόντων της πράγμα που της δίνει προβάδισμα και πλεονέκτημα σε όποια στρατηγική και να ακολουθήσει.

easyservice-google-chrome-os-and-android-os